
Rule Summary and Fiscal Analysis
Part A - General Quesons

Rule Number: 5160-1-13.1

Rule Type: New

Rule Title/Tagline: Medicaid recipient liability.

Agency Name: Ohio Department of Medicaid

Division:

Address: 50 Town St 4th floor Columbus OH 43218-2709

Contact: Tommi Poer

Email: tommi.poer@medicaid.ohio.gov Phone: 614-752-3877

I. Rule Summary

1. Is this a five year rule review? No

A. What is the rule’s five year review date?

2. Is this rule the result of recent legislaon? No

3. What statute is this rule being promulgated under? 119.03

4. What statute(s) grant rule wring authority? 5164.02

5. What statute(s) does the rule implement or amplify? 5164.02

6. What are the reasons for proposing the rule?

OAC rule 5160-1-13.1, entled, "Medicaid Recipient Liability" that is being proposed
for adopon to replace the exisng rule, entled, "Consumer Liability" is being
proposed for rescission as more than fiy percent required amending to update policy.

7. Summarize the rule’s content, and if this is an amended rule, also summarize the
rule’s changes.

Ohio Administrave Code rule 5160-1-13.1, entled "Medicaid recipient liability",
establishes what constutes payment in full to a provider for Medicaid services
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rendered to a Medicaid recipient. This rule also explains under which condions a
provider can or cannot bill the Medicaid recipient for medical services.

The new rule updates all references to a 'consumer' to a 'Medicaid recipient' to reflect
current terminology. It cites 42 CFR 447.15 to clarify the federal authority under which
Medicaid payment constung payment in full resides. Paent liability was added to
instances where a Medicaid recipient may be asked to share in the cost of care. Based
on a Center for Medicare and Medicaid Services (CMS) clarificaon, the requirement
that providers cannot bill for missed appointment fees was added. The first paragraph
was also reordered for clarity and the word 'may' was replaced with 'shall' in paragraph
(A)(1) since these requirements are federally mandated for Medicaid providers.

A clarificaon for providers was added regarding an individual being financially
responsible for payment of services if the individual is not covered by Medicaid or
eligible for the hospital care assurance program (HCAP) on the date of service. The rule
further clarifies that where Medicaid eligibility is provided retroacvely, the individual
may not be held financially responsible if the eligibility span includes the date of
service. A provision was added to the rule to prohibit a provider from billing a Medicaid
recipient for a prescripon for a controlled substance instead of subming a claim.
This provision was added to aid in prevenng opioids and other controlled substances
from being paid for with cash to bypass the protecons built into the Medicaid claim
payment system. Instances of incorrect grammar were corrected. The provision when
providers may bill a Medicaid recipient was reworded and reorganized for clarity.

8. Does the rule incorporate material by reference? Yes

9. If the rule incorporates material by reference and the agency claims the material is
exempt pursuant to R.C. 121.71 to 121.76, please explain the basis for the exempon
and how an individual can find the referenced material.

This rule incorporates one or more references to another rule or rules of the Ohio
Administrave Code. This queson is not applicable to any incorporaon by reference
to another Ohio Administrave Code rule because such reference is exempt from
compliance with RC 121.71 to 121.74 pursuant to RC 121.76(A)(3).

This rule incorporates one or more references to the Ohio Revised Code. This queson
is not applicable to any incorporaon by reference to the Ohio Revised Code because
such reference is exempt from compliance with RC 121.71 to 121.74 pursuant to
RC121.76(A)(1).

This rule incorporates one or more dated references to the Code of Federal Regulaons
(CFR). This queson is not applicable to any dated incorporaon by reference to the
CFR because such reference is exempt from compliance with RC 121.71 to 121.74 in
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accordance with RC 121.75(D).

10. If revising or re-filing the rule, please indicate the changes made in the revised or re-
filed version of the rule.

Not Applicable

II. Fiscal Analysis

11. As a result of this proposed rule, please esmate the increase / decrease in revenues
or expenditures affecng this agency, or the state generally, in the current biennium
or future years. If the proposed rule is likely to have a different fiscal effect in future
years, please describe the expected difference and operaon.

This will have no impact on revenues or expenditures.

0

This proposed rule will have no impact on the agency during the current biennium.

12. What are the esmated costs of compliance for all persons and/or organizaons
directly affected by the rule?

Providers may not bill Medicaid recipients in lieu of ODM unless they nofy the
recipient in wring prior to the service being rendered that the provider will not bill
ODM for the covered service and the recipient signs a wrien agreement agreeing to
pay for the service. The provider must explain to the recipient that the service is a
covered service and other Medicaid providers may render the service at no cost to the
recipient. These requirements should take no longer than five minutes of staff me.
The cost to providers would be provider staff me necessary to revise or create the
wrien form, explain the liability, and obtain the recipient's signature mulplied by
the staff's hourly rate.

13. Does the rule increase local government costs? (If yes, you must complete an RSFA
Part B). Yes

14. Does the rule regulate environmental protecon? (If yes, you must complete an RSFA
Part C). No

III. Common Sense Iniave (CSI) Quesons

15. Was this rule filed with the Common Sense Iniave Office? Yes
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16. Does this rule have an adverse impact on business? Yes

A. Does this rule require a license, permit, or any other prior authorizaon to
engage in or operate a line of business? No

B. Does this rule impose a criminal penalty, a civil penalty, or another sancon,
or create a cause of acon, for failure to comply with its terms? No

C. Does this rule require specific expenditures or the report of informaon as
a condion of compliance? Yes

Providers are required to nofy Medicaid recipients before the providers are
eligible to bill the recipients in lieu of ODM for Medicaid-covered services.
Providers must explain that they will not bill ODM for the covered services and
that the Medicaid recipient can get covered services from another provider.
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Rule Summary and Fiscal Analysis
Part B - Local Governments Quesons

1. Does the rule increase costs for:

A. Public School Districts Yes

B. County Government Yes

C. Township Government Yes

D. City and Village Governments Yes

2. Please esmate the total cost, in dollars, of compliance with the rule for the
affected local government(s). If you cannot give a dollar cost, explain how the local
government is financially impacted.

Providers may not bill Medicaid recipients in lieu of ODM unless they nofy the
recipient in wring prior to the service being rendered that the provider will not bill
ODM for the covered service and the recipient signs a wrien agreement agreeing to
pay for the service. The provider must explain to the recipient that the service is a
covered service and other Medicaid providers may render the service at no cost to the
recipient. These requirements should take no longer than five minutes of staff me.
The cost to providers would be provider staff me necessary to revise or create the
wrien form, explain the liability, and obtain the recipient's signature mulplied by
the staff's hourly rate.

3. Is this rule the result of a federal government requirement? Yes

A. If yes, does this rule do more than the federal government requires? No

B. If yes, what are the costs, in dollars, to the local government for the
regulaon that exceeds the federal government requirement?

Not Applicable

4. Please provide an esmated cost of compliance for the proposed rule if it has an
impact on the following:

A. Personnel Costs
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The staff me necessary to revise or create the wrien form, explain the
liability, and obtain the recipient's signature mulplied by the staff's hourly
rate.

B. New Equipment or Other Capital Costs

This rule should have no impact related to new equipment or other capital
costs.

C. Operang Costs

This rule should have no impact on operang costs.

D. Any Indirect Central Service Costs

This rule should have no impact on indirect central service costs.

E. Other Costs

This rule should create no further other costs.

5. Please explain how the local government(s) will be able to pay for the increased
costs associated with the rule.

ODM does not ancipate any new costs to local government.

6. What will be the impact on economic development, if any, as the result of this rule?

This rule has no discernible impact on economic development.


